Badende

Algemeen

Sinds 2011 staat de originele Badende bij de kleine steiger van het voormalige zwembad nabij de Berkelbronnen in Billerbeck. De vrouwenfiguur staat aan de waterkant, in een houding alsof ze elk moment het water in kan duiken.

Deze Badende is een opvallende verschijning, in het fraaie rode badpak.

Ze is populair en kan op diverse punten in verschillende maten (en prijzen) aangeschaft worden.
Zie de lijst onderaan op deze pagina.

Hoe is het idee achter de „Badende“ ontstaan?

In Billerbeck, waar de Berkel onstspringt, werken al sinds 2007 de Vereniging van Berkelwandelingen en de sociale werkplaats IBP ( Interkulturelle BegegnungsProjekte e.V.; nu Alexianer IBP GmbH) er aan om de direkte omgeving van de Berkel toegankelijk en  prettig beleefbaar te maken. 
En daarbij rekening houdend met aandacht voor de te beschermen natuurwaarden. Langs de bestaande wandelroute is met informatieborden en dergelijke één en ander nieuw ingericht en opgewaardeerd.
De veelsoortige natuur- en de dierenwereld van de Berkel langs het stedelijk gebied van Billerbeck evenals historische bijzonderheden zijn op meerdere manieren, zoals waterspeelplaatsen, voetpaden en steigertjes, onder de aandacht gebracht.

De oude „badinrichting“ weer zichtbaar maken

De oude badinrichting was één van die plaatsen.
Het tot begin 60-er jaren van de vorige eeuw functionerende openluchtbad van Billerbeck was niet meer terug te vinden.
De helaas veel te vroeg overleden mevrouw Petra Früh van de eerde genoemde wandelvereniging  had toen al het idee om die plek aan de vijver te markeren met een figuur in badpak. 
En die figuur zou tegelijk grappig en inspirerend moeten zijn.

Winfried Nimphius ontwierp de „Badende“

Dit idee heeft Alexianer IBP GmbH opgepakt en laten uitvoeren door de bij hen werkende Winfried Nimphius.
Deze Winfried Nimphius heeft als steenkunstenaar niet alleen veel creatieve ideeën, maar ook de vaardigheid dit in werkstukken weer te geven.
En zo ontstond de „Badende“ en kreeg ze een plek  bij de toenmalige „Badinrichting“ van Billerbeck.

De „Badende“ wordt het verbindende beeld aan de Berkel

Omdat het beeld zich mocht verheugen in grote belangstelling ontstond de gedachte om ook in de andere plaatsen aan de Berkel het beeld een plek te geven.

 Ondertussen is de „Badende“ in West Münsterland een kleine beroemdheid geworden. In alle plaatsen aan de Duitse Berkel en ook in Nederland is ze te vinden.
Naast het beeld in zijn oorspronkelijke grootte is, de  „Badende“ ook in twee kleinere formaten  van circa  35 cm  en van circa 10 cm groot verkrijgbaar om kamers of bureaus op te sieren.

Die Badende heeft nu ook een partner, “der Badende”:

Nu is er een parelsnoer van Badendes langs de Berkel (klik afbeelding voor vergroting):

In Coesfeld bij de Walkenbrückentor:

In Gescher bij de Alferts Mühle:

In Stadtlohn eest bij het Losbergpark maar later bij de Oliemolen:

In Vreden bij het Hamelandmuseum (het koppel “die Badende” en “der Badende” naast elkaar):

Aan Nederlandse kant duurde het iets langer voordat de Badendes geplaatst konden worden. Dit had onder meer te maken met de verschillen in organisatiestructuren en regels aan beide zijden van de grens.

In Eibergen staat de Badende al het langst op haar plek. Na een proefperiode aan de Maat staat ze sinds begin 2016 op het terrein van de shortgolfbaan aan de Berkel en kijkt ze uit over de Berkel richting de Maat:

In de week van 24 tot 28-10-2016 zijn in Borculo, Almen en Zutphen de palen in de Berkel gezet en op 31 oktober 2016 zijn de Badendes daar onthuld.
Fotoalbums van deze openingen: album1 van Wim ter Meulen, album2 van Han ten Brinke en album3 (overige foto’s).

In Borculo stond de Badende op een paal in het water, naast het podium bij de Washuisbrug. Maar dat was te gevoelig voor vernielingen en nu staat ze in een tuin aan de Berkel bij de Burgemeester Bloemersstraat:

In Lochem is de Badende bevestigd aan de zijkant van de Zompenloods, iets boven het water:

In Almen staat de mooie dikke dame op een paal in het water nabij de Spitholterbrug, aan de Vordenseweg:

In Zutphen stond de Badende eerst op een paal in het water, voor de Louisabrug bij de Isendoornstraat. Dit was een tijdelijke locatie en in overleg met verschillende partijen is een definitieve locatie gezocht:

Kleine Badendes

Intussen maakt IBP ook kleine Badendes van 35 en van 10 cm hoog, als leuke beeldjes om iemand cadeau te geven. Hiervoor is een mal aanwezig, maar het schilderwerk gebeurt met de hand. Degenen die hier verantwoordelijk voor zijn, hebben er een mooie kunstzinnige taak aan.
De kleine Badendes zijn te koop bij de verkooppunten in de lijst hieronder.

Tot slot

We hopen dat de Badendes zullen genieten van het uitzicht over de Berkel en veel aandacht op zich gericht krijgen. Ook op deze wijze zal de Berkel beleefd worden!

Verkooppunten