2018 Vrienden Excursie Verslag

Fotoverslag: klik hier.

Op vrijdag  26 oktober start de jaarlijkse excursie in het Heimathaus in Stadtlohn.
Nadat iedereen verwelkomd is wordt in twee groepen een deskundige rondleiding verzorgd. Hoogtepunt is het prachtige diorama waarin de veldslag in Lohner-Bruch wordt uitgebeeld.
Klik voor grotere foto / klicke für großeres Bild

Voor de Berkelvrienden is de plaats van het slachtveld, noordelijk van Stadtlohn, niet alleen maar van algemene historische betekenis. Hier speelt de Berkel namelijk een rol van strategisch belang in de dertigjarige oorlog.

De legers van de protestantse Christian von Braunsweig en die van Veldheer Tilly van de katholieke Liga botsen juist op deze plek. Komend vanuit het noorden vlucht Christian richting Nederland. Maar daar blijkt de, dwars op de marsroute  stromende Berkel, een grote hindernis. De weg over een aanwezige brug is niet meer bruikbaar. En daardoor moet de legermacht, die vooral getraind is in plunderen en brandstichten en minder in het uitoefenen van krijgskunst, het in een bloedig treffen afleggen tegen de in de Spaanse krijgskunst geoefende tegenstander.
Berkelexcursie2018

Aansluitend wordt de plaats van de veldslag bezocht nabij “Gaststätte” Eichenhof waar de koffie klaar staat. Zeer welkom voor wie al een paar uur onderweg is! Daarna geeft de kastelein helder uitleg over de toenmalige politieke situatie en waardoor het juist hier tot deze veldslag is gekomen.
Berkelexcursie2018-023

De stad Coesfeld heeft zich ten doel gesteld om de Berkel binnen  de stadsgrenzen meer beleefbaar te maken voor haar inwoners.

Thomas Bücking, raadslid en gids leidt de Berkelvrienden langs bijzondere plekken, de stadswal en de promenade, waar dit doel al verwezenlijkt is of binnenkort staat te gebeuren. Hier wordt duidelijk hoe een behoedzame aanpak voordelig uitpakt voor  de inwoners.
Berkelexcursie2018-042

Daarna wordt bij “Brauhaus Stephanus” aan de inwendige mens gedacht. De doordachte organisatie van de excursie, in handen van Günther Südhoff, had daarvoor een goed moment gekozen in relatie tot het diner wat voor de vroege avond gepland staat.
Berkelexcursie2018-068

Maar eerst nog  een bezoek aan het stadsdeel Lette van Coesfeld. Het daar aanwezige streekmuseum mag dan geen directe relatie hebben met de Berkel, het laat veel zien over het leven van vroeger in het Berkelgebied.

De afronding vindt plaats  bij Landhotel Ritter in Büren waar een uitgebreid warm buffet bijdraagt aan de gemoedelijke sfeer en een prettige gedachtenwisseling.
Berkelexcursie2018-083

Bijzonder dank aan de gidsen van deze dag: Ullrich Söbbing, Herm. Hintemann en Rich. Lammers v/d Heimatverein Stadtlohn, Thomas Bücking, Stadt Coesfeld en Mevr. Quill v/d Heimatverein Lette.
Berkelexcursie2018-093

Heinrich Trill