2019 Vrienden Excursie Verslag

Fotoverslag: klik hier.

Op vrijdag 25 oktober ging de jaarlijkse excursie bij HCR Prinsen in Haarlo van start. Iedereen had ruimschoots plaats in de dubbeldeks touringcar.

In Neede werd het internationaal opererende familiebedrijf KMG BV bezocht, dat moderne middelgrote kermisattracties ontwerpt en assembleert, de meeste (onder)delen worden ex-tern gemaakt. De rondgang door het “spic en span” bedrijf werd enthousiast verzorgd door de directeur dhr. Kroon.
Bij KMG, Neede, Foto Tonny Schulenberg

In Mallum werden de kruidentuin en de watermolen bezichtigd.
Ook kon een ieder die dat wilde ervaren hoe het schutten in een sluis met de Berkelzomp in zijn werk gaat. De kruidentuin wordt gerund door vrijwilligers.
Cliënten van Estinea met een geestelijke beperking vinden hier een veilige werkplek. Informatief was de toelichting van Roel Hey hoe de stichting financieel kan blijven draaien.

Bij Mallumse Molen, Foto Tonny Schulenberg

Na de lunch in het Muldershuis stond in Winterswijk de bezichtiging van twee watermolens, Berenschot en den Helder, op het programma. Door Gerard Tiemessen werd toegelicht waarom juist voor deze locaties als excursiedoel werd gekozen. De Slinge is de bovenloop van de Berkel. Aan de hand van oude kaarten werd toegelicht dat de huidige ligging van de Groenlose en Aaltense Slinge het resultaat is van menselijk ingrijpen rond 1600.

Bij Berenschots Watermolen, Foto Tonny Schulenberg

Molen Berenschot is voorzien van een nieuw waterrad, een moderne geautomatiseerde stuw, nieuwe brug en vispassage De rondleiding door de nog werkende Berenschots watermolen werd verzorgd door Willem Buunk, wiens familie sinds enige generaties de molen in bezit heeft. Zonder het restaurant, waar en consumptie werd genuttigd, is de molen niet draaien-de te houden.

Ook molencomplex den Helder is in particulier bezit. Een stalen waterrad voorziet de omliggende gebouwen van elektriciteit. De opgeknapte restanten van het Blekershuis en de bleekweiden aan de Slinge werden te voet bezocht.

Bij Olliemölle, Foto Tonny Schulenberg

Het uitgebreide stampotbuffet bij HCR Prinsen werd geopend door de familie Deen uit Heemskerk. Als evacuees opgenomen in Olden Eibergen en verknocht geraakt aan het Berkellandschap, zijn zij al vele jaren lid van De vrienden van de 3de Berkelcompagnie.
Prinsen, Haarlo, Foto Tonny Schulenberg

Bijzondere dank gaat uit aan de deelnemers, de organisatie, de gidsen en de horecabedrijven voor deze prettige en informatieve dag.
Prinsen, Haarlo, Foto Tonny Schulenberg

Gerard Tiemessen