Berkelspaziergang Billerbeck (wandelroute)

De Billerbecker vereniging „Berkelspaziergang“ wil de aandacht vragen van iedereen voor de Berkel als bron voor natuur en cultuur voor jong en oud.

Samen met de Vereniging van Interculturele Ontmoetingsprojecten (IBP) heeft de vereniging zich ten doel gesteld de dieren- en plantenwereld langs de Berkel op het gebied van de stad Billerbeck evenals historische bijzonderheden in de nabijheid toegankelijk te maken en er informatie over te geven.

Het Berkel brongebied en het verloop van de rivier tot aan de rand van de stad Billerbeck vormen tegenwoordig een aantrekkelijk recreatiegebied met wandel- en fietspaden, uiterwaarden en Rustgebieden.
Berkelvoorde
De wandelroute Berkelspaziergang wordt sinds 2007 door de vereniging gestaag met allerhande informatie en plekken met informatie opgewaardeerd.

Er zijn 3 thema’s:

  1. Kinderen: spelen en ontdekken. Rond de bron kunnen kinderen op verschillende plekken informatie opdoen over natuur en geschiedenis.
  2. Leven met de Berkel: rond de heemtuin en oude molen staat informatie over de streekgeschiedenis, het (weer) natuurlijk maken van de Berkel als ook historische bijzonderheden.
  3. Taal en plaatsen aan de rivier: Vanaf de Joodse begraafplaats wordt de wandelaar een selectie werken van streekdichters en poëzie in het landschap aangeboden.

Op de route staan informatiezuilen in twee talen. Interessante plekken: de Berkelbron, de vijver, het zwembad, de voorde, de heemtuin en de oude looierij.

Hieronder het gedeelte over de Berkelspaziergang, incl. plattegrond, in de flyer Der Natur auf der Spur van Baumberge Touristik.

BT-der_natur_auf_der_spur _Berkelspaziergang

 

En hieronder nog een presentatie over het project, van Martin Althoff (IBP) op de bijeenkomst „natuur | milieu | landschap“ op 27 november 2019, in Kult Westmünsterland in Vreden.”

02_Althoff_IBP-Berkelspaziergang-2019