Badendes

Algemeen

Sinds 2011 staat de originele Badende bij de kleine steiger van het voormalige zwembad nabij de Berkelbronnen in Billerbeck. De vrouwenfiguur staat aan de waterkant, in een houding alsof ze elk moment het water in kan duiken.

Deze Badende is een opvallende verschijning, in het fraaie rode badpak.

Ze is vervaardigd van kunststof en uit puur handwerk tot stand gekomen door kunstenaar Winfried Nimphius uit Coesfeld, werkzaam bij de sociale werkplaats, de organisatie Interkulturele Begegnungs Projekte (IBP) in Coesfeld.

Later kwam het idee naar voren, om in elke grote Berkelplaats eenzelfde Badende aan het water te plaatsen, zodat een markante uniforme uitstraling aan de Berkel aanwezig is, van bron tot monding.

In 2015 zijn de Badendes geplaatst in de overige duitse Berkelsteden.
En in 2016 ook in Nederland.
Nu is er een parelsnoer van Badendes langs de Berkel (klik afbeelding voor vergroting):

In Coesfeld bij de Walkenbrückentor:

In Gescher bij de Alferts Mühle:

In Stadtlohn eest bij het Losbergpark maar later bij de Oliemolen:

In Vreden bij het Hamelandmuseum:

Aan Nederlandse kant duurde het iets langer voordat de Badendes geplaatst konden worden. Dit had onder meer te maken met de verschillen in organisatiestructuren en regels aan beide zijden van de grens.

In Eibergen staat de Badende al het langst op haar plek. Na een proefperiode aan de Maat staat ze sinds begin 2016 op het terrein van de shortgolfbaan aan de Berkel en kijkt ze uit over de Berkel richting de Maat:

In de week van 24 tot 28-10-2016 zijn in Borculo, Almen en Zutphen de palen in de Berkel gezet en op 31 oktober 2016 zijn de Badendes daar onthuld.
Fotoalbums van deze openingen: album1 van Wim ter Meulen, album2 van Han ten Brinke en album3 (overige foto’s).

In Borculo staat de Badende op een paal in het water, naast het podium bij de Washuisbrug:

In Lochem is de Badende bevestigd aan de zijkant van de Zompenloods, iets boven het water:

In Almen staat de mooie dikke dame op een paal in het water nabij de Spitholterbrug, aan de Vordenseweg:

In Zutphen stond de Badende eerst op een paal in het water, voor de Louisabrug bij de Isendoornstraat. Dit was een tijdelijke locatie en in overleg met verschillende partijen is een definitieve locatie gezocht:

Kleine Badendes

Intussen maakt IBP ook kleine Badendes van 35 en van 10 cm hoog, als leuke beeldjes om iemand cadeau te geven. Hiervoor is een mal aanwezig, maar het schilderwerk gebeurt met de hand. Degenen die hier verantwoordelijk voor zijn, hebben er een mooie kunstzinnige taak aan.
De kleine Badendes zijn te koop bij de VVV’s/toeristische informatiepunten in Zutphen, Lochem, Borculo en Eibergen, bij Museum Staal in Almen en Het Winkeltje van Kerkemeijer in Rekken.

Tot slot

We hopen dat de Badendes zullen genieten van het uitzicht over de Berkel en veel aandacht op zich gericht krijgen. Ook op deze wijze zal de Berkel beleefd worden!